Aleksandar Novaković pobednik VBZ-ovog konkursa

Aleksandar Novaković - VođaŽiri VBZ-ove nagrade proglasio je „Vođu“ Aleksandra Novakovića najboljim neobjavljenim romanom godine

Aleksandar Novaković je rođen 1975. godine u Beogradu. Piše drame, aforizme, pesme i kratke priče. Diplomirani je istoričar i dramaturg. Magistar nauka o dramskim umetnostima iz oblasti studija pozorišta. Član Saveza dramskih umetnika Srbije.

Autor je drama: „Sistem“ (Narodno pozorište Užice, 2001), „Zubi“ (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, 2004), „Aladinova čarobna lampa“ (Pozorište lutaka „Pinokio“, 2007) i „Naš čovjek“ (omnibus, koautor) (Hercegnovsko pozorište, 2008).

Objavio je sledeća dela: zbirke drama „Bliskost“ (Svetozar Marković, Zaječar, 2006) i „Posle utopije“ (Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo, 2009); romane: „Glečer“ (Dereta, 2007) i „Keltska priča“ (Mali Nemo, 2008); knjige aforizama: „Pij, Sokrate, država časti“ (Matica srpska, 1998) i „Neće moći“ (Alma, 2006); i, istorijsku studiju „Kako je Tito razbijao „Tikve““ (Narodna knjiga, 2005). Reditelj i scenarista kratkometražnog filma: „Get up you lazy bastard!“

Dobitnik je nagrada: „Josip Kulundžić“ za izuzetan uspeh na polju dramaturgije (2004), „Druge nagrade Radio-Beograda“ za radio-dramu (2003), „Vibove nagrade“ (2001) i „Zlatne kacige“ za aforizme (1997) i „Mali Nemo“ za roman (2008).

Ovoj kratkoj biografiji Aleksandra Novakovića, njenom bibliografskom delu, posle konkursa za najbolji neobjavljeni roman na konkursu izdavačke kuće V.B.Z. iz Zagreba dodat je i roman „Vođa“. Prema članovima žirija (Miljenko Jergović (predsednik žirija), Strahimir Primorac, Zoran Ferić, Julijana Matanović i Vladimir Arsenijević), Novakovićev roman „Vođa“, koji opisuje jedan jedini dan, Vidovdan 1914. godine, a tema mu je kapetan srpske vojske Stevan Stamenković koji je činio velike zločine, pokazao se kao najbolji u konkurenciji od 103 rukopisa od kojih je 13 ušlo u uži izbor.

„Glavni lik ovog zgusnutog romana nikako nije simpatičan, nego je veliki zlikovac. Iako se čini da je tema romana srpska, ona je univerzalna,“ rekao je Arsenijević, urednik knjige.

S obzirom da su ove godine u uži izbor ušli rukopisi koji su svi redom, prema oceni žirija, iznad proseka hrvatske i regionalne produkcije romana, direktor VBZ-a Boško Zatezalo napomenuo je kako će autorima preostalih 12 rukopisa s ovogodišnjeg konkursa ponuditi ugovore za objavljivanje knjiga.

Aleksandar Novaković je osim izdavanja knjige dobio i novčanu nagradu od 100.000 kuna.

Izvor: BOOKSA.HR

Овај унос је објављен под Књиге, Конкурси и означен са , , , , . Забележите сталну везу.