Sa crnogorske trpeze #18

U BOJ, U BOJ…!

Sa crnogorske trpeze - priče

Drugovi…! Svi, mi…! Pojedini…!

Moramo pod hitno…! Uz realnu dozu čekanja…! Ne časeći časa…! I dovoljno sporo…! Bez trke, i dinamično! Snažno, a blago! Čak bezuslovno…! Mislim: uslovno govoreći…!

Dakle: pod hitno krenuti! A prije kretanja zasjesti i, bogami, debelo porazmisliti! Sve to bez oklijevanja! Uz opsežnu procjenu svih konsekvenci! Optimalno brenzajući…! Pod puni gas…! Na ler…!

Neishitreno…! Uz dozu rizika…! Ne prepuštajuć’ stvar slučaju…!

Dakle: samo naprijed, osvrćući se snažno za sobom! Jurišati, a prvo povuć’ se na bezbjednu poziciju, u duboku pozadinu fronta …! Voljni vazda dremnut’, istovremeno uvijek budni…!

Ali dajte da, bez razmišljanja, još jednom dobro razmislimo…! Jer nije uopšte lako, mada je sasvim lako…!

Da zakažemo mi sasvim kratku, kraću raspravu… Koja bi potrajala cirka, tu, ni par mjeseci, da ne kažem godina…! Pritom, ni sekundu ne čekajući na one, koji ne mogu pratiti našu dokazanu dinamiku…!

Snažno ukopani, krenimo naprijed…! U vrlo neizvjesnu budućnost! Svi, mi, okrenuti sasvim izvjesnim predstojećim događajima…!

Hrabro…! Pritom, ne bez zdrave doze opreza, neću reći i kukavičluka! Blagoš, kuku…! Naprijed! To jest, nazad! U defanzivu – radi ofanzive…!

Dođe doba za nova odstupanja – za nova nastupanja…! Nadam se da sam bio potpuno jasan. Čak sam čvrsto uvjeren! Mislim: eventualno…!

© Dragan Koprivica

Urednik rubrike: Veljko Rajković
Ilustracija: Darko Drljević

pero

Proizvedeno u Crnoj Gori
Uvoznik za Srbiju © Žikišon ®
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , , . Забележите сталну везу.