Raspričavanje #14 [Vladica Milenković]

PRIČA

Stojim tako kao mrtva slova na papiru i čekam. Čekam da se napokon pisac smiluje i nastavi da me piše. Samo sam započeta i ostavljena da mislim o svojoj neizvesnoj budućnosti. Nekako sam na samom početku rasejana. Reči su mi nepovezane. Rečenice još više. Suviše u meni ima znakova, znakova moje nečitkosti. Dobar deo mene je ostao u glavi pisca, u opštem haosu njegovog života. A ovde na papiru me ima koliko je potrebno da se brinem za sebe.

Juče je dolazio pisac. Gledao je u mene kao da me prvi put vidi, dodao tri tačke na kraju poslednje rečenice i samo mi produžio neizvesnost. O, dokle više da budem neizvesna? Žudim za svojom zlatnom sredinom i svojim prelepim krajem. Zamišljam sebe u nekoj knjizi kako se širim na dve-tri strane, a oči čitaoca me mole da trajem i trajem što duže. Željni da me čitaju vraćaju se na ovaj moj početak koji mi danas održava nadu da ću i ja postati jednog dana jedna ozbiljna priča. Ah, ti pusti snovi… I ova belina papira me plaši. Hladna je. Njenu monotoniju razbijaju umesto mojih reči vodoravne jednolične linije. Kao da moje reči ne mogu da stoje bez njih.

Gledam tu hrpu papira koja me okružuje na radnom stolu pisca. Pitam se kako li je tim pesmama i pričama. Da li su i one ovako osakaćene i ostavljene da misle o svojoj budućnosti ili su se predale i ostale bez reči? Ako je tako onda je ovo pravo groblje nedovršenih maštanja. Evo, već me obuzimaju crne misli uprkos ovoj belini oko mene. Moram malo da ulijem sebi optimizma, da smislim sama svoju sredinu makar ona ne bila zlatna. O svom kraju neću ni da razmišljam.

Čujem korake! Izgleda da je pisac odlučio da napokon završi sa mnom. Evo ga, prilazi mi… Uzima me u svoje ruke, ruke koje su me sa takvom kreativnošću započele. Gleda me opet kao da me nikad nije video.

Bol…

***

Dolazim sebi pritešnjena krutošću izgužvanog papira. Kakav kraj!

© Vladica Milenković

__________
Priča „Priča“ je objavljena u knjizi „Priče u papučama“ – Zbornik izabranih priča sa Konkursa za kratku priču Narodne biblioteke Bor (Knjiga V) (Narodna biblioteka Bor, 2006). [Vladica Milenković]
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , , . Забележите сталну везу.