Две нове књиге Александра Чотрића

Александар Чотрић - Својеглава књигаПисац Александар Чотрић (1966) објавио је истовремено две књиге афоризама за децу. „Својеглава књига“ намењена је узрасту до 11 година, односно четвртог разреда основне школе, а књига „Дечја посла“ обраћа се ученицима који похађају наставу од петог до осмог разреда.

После пет књига политичких и сатиричних афоризама, ово су прве књиге Александра Чотрића намењене најмлађима.

Рецензент „Својеглаве књиге“ књижевник Милован Витезовић запажа да „Чотрић ову књигу пише са оним радовићевским поштовањем деце, указујући им пуно поверење и дајући им пуно право у свему. Овакве књиге се пишу годинама, са лепим осећањима и умном одговорношћу, са посебним задовољством и са племенитим циљем“, записује Витезовић.

„Нисам слушао учитељицу, па ми је извукла уши. Сада ћу боље да је чујем“; „Два и два су учек четири. Зато је математика досадна.“; „Није добро бити најбољи ученик у одељењу. Немаш од кога да преписујеш.“, неки су 150 афоризама из „Својеглаве књиге“.

Александар Чотрић - Дечја послаАутор поговора књиге „Дечја посла“ Раде Јовановић записује да је „Чотрић написао надасве забавну, али и поучну књигу о начину поимања стварности и резону постојања нараштаја који незадрживо долази. Овај својеврсни ‘Вујаклијин лексикон’ обухвата најшири избор најоригиналнијих тумачења и дефиниција бројних појмова, појава, емоција на чотрићевски благохуморан начин“.

Међу двестотинак афоризама налазе се и следећи:

„Све се слама снагом, осим женског срца. Оно се слама нежношћу.“; „Коњи су бољи пријатељи нама, него ми њима. Они не јашу своје пријатеље.“; „Добио сам еколошку оцену. Чисту јединицу.“

„Својеглава књига“ и „Дечја посла“ први пут су представљене 16. септембра у четири шабачке основне школе, у оквиру манифестације „Чивијашки час у основним школама“. О књигама је своје слово изрекао шабачки књижевник Раде Ђерговић.

Књиге је објавила издавачка кућа „Аурора“, а илустровао их је новосадски цртач Младен Ољача.

Александар Чотрић је уврштен у антологије афоризама које су објављене у САД, Русији, Пољској и другим државама.
За свој рад, поред осталих, добитник је домаћих признања „Радоје Домановић“, „Владимир Булатовић Виб“ и  „Јован Хаџи-Костић“, као и књижевних награда у БиХ, Македонији, Црној Гори и Румунији.

[Александар Чотрић онлајн]

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , . Забележите сталну везу.