Raspričavanje #11 [Radojica Becić]

VAŠAR

Mnogi sugrađani kažu da naša varoš nema svoj vašar. Pobogu, ljudi, šta vam je? Najpre, da li vi uopšte znate šta je vašar? Da li ne vidite ili nećete da vidite ovoliko vašara u našoj varoši?

Najpre pogledajte na našim trotoarima. Tu je veliki VAŠAR AUTOMOBILA. Izmeću njih, na jedvite jade, prolaze posetioci i ostali prolaznici.

Zatim imamo VAŠAR SMEĆA, koje je razmešteno svuda po našoj varoši. Doduše, ima ga dosta u raznobojnim kantama i kontejnerima, ali ga je najviše na otvorenom prostoru. Valjda je zato u našoj varoši zimi blato do kolena. a leti prašina do ramena.

Interesantan je VAŠAR PRIVATNIH FIRMI. U njihovim nazivima dominira strani jezik: LA KOMPANI, FIDES, PIZZA i drugi. Iako su vlasnici ovih firmi Srbi, oni su utuvili u svojim glavama da je sve strano bolje, pa im je čak i strani jezik bolji od maternjeg.

POSEBAN VAŠAR sačinjavaju lokali pored ulica, koje su u svojim kućama izgradili privatni vlasnici. Na mnogima piše LOKAL ZA IZDAVANJE. Među onim lokalima koji su već izdati vrli se teško snaći, jer korisnici lokala vrlo često menjaju robu koju prodaju, ili usluge koje vrše. Tako uveče omrkne BUTIK, a ujutro osvane BIFE. Danas je tekstilna prodavnica, a već sutra kasapnica. Sinoć je bio komision LA MARA, a jutros je osvanula PEČENJARA.

NAROČITI VAŠAR sačinjava bezbroj društvenih i privatnih kafana, gde se okupljaju besposleni građani i zaposleni besposličari.

U našoj varoši je i svakodnevni VAŠAR SLOBODNIH PASA, čime se, valjda, dokazuje i velika demokratija u našem mestu, jer se, eto, i psi slobodno okupljaju po grupama i slobodno i grupno demonstriraju pseću ljubav.

Najgore je što naši kucovi i kučke nisu dovoljno vaspitani pa čak ne znaju ni poslovicu da je PAS ČOVEKOV PRIJATELJ. Zato, ponekad, ujedaju nedužne ljude. Nego, ja se raspričala, pa mi je bolje da prestanem pre nego što i mene neka pobesnela individua ne ujede. Ipak, lakše bi mi bilo da me ujede pas nego čovek sa PSEĆIM NAMERAMA.

© Radojica Becić

__________
Priča „Vašar“ je objavljena u autorskoj knjizi Radojice Becića: „Gunđosava“ (Velika Plana, 2001). [Radojica Becić]
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , , . Забележите сталну везу.