Priče iz prve ruke #7 [Đura Šefer Sremac]

TELEĆE VIZIJE *

Čuj ovu priču, prikane moj, i ne’š se pokajati! Stvarna je do daske, svakome mož’ da se desi (dogodio se i narod!), veruj mi na reč, televizijsku.

Dođe tako „Veliki brat“ u „Kafanicu kod SIS-a“, kad tamo – vaskrsnuli „Nikolaj Drugi“ uveseljava (polu)gole „Vesele domaćice“. Ne znaš da li im je davao „Nepristojne ponude“ u vezi sa „Generalovom kćeri“, ili im besedio lekciju iz istorije o „Kraju dinastije Obrenović“, znamenite porodice u svoje (ne)vreme, na brdovitom (gr)ebenom Balkanu.

Elem, ništa mi se kao prosečnom, a kamoli natprosečnom gledaocu ne svide od cele ove papazjanije, nego samo se zavalih u fotelju (starije al’ bolje držeće od naše ofucane bake Televizije) i nastavih masirati, čvakati jadni daljinac sa slovnim znacima izbledelim od upotrebe.

Iz prve ulovih „Žene fudbalera“ i bi mi čisto milo: k’o velim, bolje i to nego „Bekstvo iz zatvora“ (treća repriza). Nažalost, ni to me ne uteši nego se bacih na FOKS-ovo „Rvanje do koske“. Grdno se prevarih jer puče mi pred očima porazno besmislen nivo intelekta prosečnog „Amera“ i gotovo dotučen, grogi od divnih pokretnih slika smućkanih u bajkovitom, neslanom nacionalnom loncu – samo izustih: „Spasavaj, Boro, ako boga znaš, daj mi bar jedno, seljački i zanatlijski mudro, čisto narodno „5-kazanje“, da ga u slast, k’o uspavljujuću lekovitu medljanicu, duša bolna primi pred spavanje, umesto narodne bajke.“ Kad o’š vraga!

Od silne (zlo)upotrebe daljinskog, moj TV-ekrančić (dimenzija: „sirotinjo, i bogu si teška“) odjednom poče da kašljuca i trepće – pokvari se načisto, k’o čovek! I bi – šta bi!

Pred očima mi ispari teško sticana, od srca i usta otkidana, a neiskorišćena TV-pretplata nasušna! Skoči mi i šećer i „pretisak“! Ukrade mi teleće vizije javni medij drage nam zemljice „Nedođije“. Pa, ti sad gledaj, prika moj! O’š očina, nemam više ni reprizine reprize!

* Priča sastavljena uz pomoć naslova TV-emisija

© Đura Šefer Sremac

Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.