Raspričavanje #10 [Aleksandar Čotrić]

ZAKON

Vladar je naredio policiji da otpočne odlučan obračun s korupcijom i kriminalom, koji su zacarili državnom administracijom. Stanovništvo je grcalo u siromaštvu, a vladini činovnici postali su osioni i bivali sve raskalašniji. Gradili su luksuzne kuće od po hiljadu kvadrata, pravili bazene s veštačkim talasima i morskom vodom, kupovali preskupe blindirane automobile s tamnim staklima, nosili na ruci satove vrednosti manjeg stana, razmetali se svežnjevima novčanica na lumperajkama i bahanalijama s pevačicama i manekenkama.

Tajni savetnici upozoravali su Njegovu ekselenciju da se priprema narodna buna protiv vlasti ukoliko nešto hitno ne preduzme protiv lopova u vrhu države. Velike afere zbog pljačke državne imovine, krađe donacija, otimanja zemlje i uzimanja provizija, u kojima su glavni protagonisti bili neki ministri, naterali su vladara da pokrene kampanju „Mesec dana borbe protiv kriminala“.

Rečeno – učinjeno.

Trideset dana posle vladarevog obećanja da će iskoreniti organizovani kriminal i razbiti spregu mafije i vlasti, policija se oglasila saopštenjem za javnost o hapšenjima u vladi.

„Posle operativnog praćenja, prikupljanja dokaza i analitičke obrade, odlučnom akcijom specijalne jedinice policije razbijena je mreža organizovanog kriminala u vladi. Uhapšeni su i predati istražnom sudiji, koji im je odredio pritvor, Milojica Novaković, vozač pomoćnika ministra finansija, zbog manipulacija s bonovima za benzin, Radojka Milovanović, čistačica u Ministarstvu za privredu, zbog krađe veće količine rolni toalet papira i sedam boca „domestosa“, te Jovo Rajković, domar u Ministarstvu saobraćaja, zbog nestanka struje i vode u više navrata u zgradi ministarstva. Policija će nastaviti da suzbija kriminal i hapsi osumnjičene bez obzira na to što rade u najvišim organima vlasti. Niko neće biti pošteđen jer zakon važi za sve,“ pisalo je u policijskom kominikeu.

© Aleksandar Čotrić

__________
Priča „Zakon“ je objavljena u autorskoj knjizi Aleksandra Čotrića: „Priče pred buđenje“ (Alma, Beograd, 2007). [Aleksandar Čotrić]
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.