26 godina od smrti Duška Radovića

Spomenik Dušanu Radoviću u BeograduNa današnji dan pre 26 godina preminuo je srpski pisac Dušan Radović, urednik dečjih redakcija Radija i Televizije Beograd i autor popularne emisije Studija B „Beograde, dobro jutro“.

Bio je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija „Studio B“, koji su kasnije objavljeni u tri knjige „Beograde dobro jutro“. Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečijeg hora „Kolibri“.

Rođen je 29. novembra 1922. godine u Nišu. Bio je glavni urednik „Pionirskih novina“, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac“, novinar „Borbe“ i od 1975. godine bio je urednik Studija B.

Njegovom zaslugom obnovljen je čuveni dečji list „Poletarac“ (zbirke pesama „Poštovana deco“, „Smešne reči“, „Vukova azbuka“, „Pričam ti priču“, „Kapetan Džon Piplfoks“).

Umro je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu.

[Blic online]

BEOGRADE, DOBRO JUTRO

Duško Radović„Sa vrha Beograđanke se svako jutro, u 7:15, distribuirala beograđanima dnevna doza Duška Radovića, uz zvuke melodije „U ranu zoru zoru kad svane dan“. Zbog visine palate Beograd položaj na kome se nalazi i uloge Studia B u životu Beograda i Beograđana, nije bilo zgodnijeg mesta odakle bi se Beogradu moglo poželeti dobro jutro. Beograđani su ga godinama uzimali okupljeni po kuhinjama oko tranzistora na baterije, ili nove modele kasetofona kupljenih kod poljaka na Bajlonovoj pijaci. Svako jutro svakog radnog dana, svaki razgovor se prekidao kad se iz zvučnika začuo On. Samo je džezvama za kafu, i eventualno, nadrndanim peračicama sudova bilo dozvoljeno, ili nije moglo biti zabranjeno, da narušavaju tu svečanu atmosferu kada Duško govori novi aforizam. Polako, natenane, kao karte u pokeru bi nam ih podelio po pet komada svakog jutra i mi bi ih nosali sa sobom taj dan i delili dalje onima koji ih nisu čuli, ili se prave da ih nisu čuli. I tako godinama, samo po pet. Rastezali smo Duška da bi nam duže trajao. Tačno smo znali da će nam jednog dana, kad ga ne bude bilo – mnogo nedostajati. Evo kako je to izgledalo…“

Duško Radović – Beograde, dobro jutro 1
[audio:http://blog.zikison.net/wp-content/uploads/2010/08/Beograde-dobro-jutro-1.mp3|titles=Beograde dobro jutro 1]

Duško Radović – Beograde, dobro jutro 2
[audio:http://blog.zikison.net/wp-content/uploads/2010/08/Beograde-dobro-jutro-2.mp3|titles=Beograde dobro jutro 2]

  • Bulevar Revolucije i ovog jutra teče nizbrdo. Žubore motori, grguću auspusi, cvrkuću kočnice. Sa obe strane procvetali crveni, žuti i zeleni semafori. Lepo letnje jutro.
  • Rano jutros zatekli smo senku Palate Beograd daleko, čak na Palati pravde. Sad bar znamo kakva je to senka pala na ovu visoku pravosudnu ustanovu.
  • Na Autobuskoj stanici Beograd zatrazen je tajm-aut. Autobusi se okupili oko svojih dispečera i dogovaraju se da pređu na presing.
  • Pre nego što će joj se desiti ono što će joj se desiti, Sava se uvija i uspija, kao da joj je prvi put, kao da ne zna da je iza okuke čeka stari probisvet Dunav.
  • Ratno ostrvo, kao kuče, otresa vodu u kojoj je doskora bilo.
  • Da bi toj deci bio jasniji Pobednik na Kalemegdanu, možda je vreme da mu zamenimo rekvizitu. Mogao bi u jednoj ruci da drži loptu za košarku. To su poslednje bitke koje smo vodili i pobedonosno završili.
  • Lako je nekim radnicima kafilerije da hvataju pse, kad nema za šta pas da ih ujede.
  • Volite se kad niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da se voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je.
  • Ima mnogo rasparenih ljudi i mnogo neparnih kombinacija.
  • Naš grad se pretvorio u veliku čekaonicu. Svi čekamo lepše dane.

Овај унос је објављен под Нешто више и означен са , , , . Забележите сталну везу.