„Kočićeva nagrada” Milenku Stojičiću

Književnik iz Banje Luke, Milenko Stojičić, dobitnik je ovogodišnje „Kočićeve nagrade”, koju dodjeljuje Zavičajno društvo „Zmijanje”.

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija navedeno je da je Stojičić znatan dio svog književnog opusa posvetio drugim piscima, posebno Kočiću i Ivi Andriću, te da se može reći da je Stojičić jedan od Kočićevih književnih potomaka.

„On je jedan od onih pisaca koji srećno povezuju našu bitnu književnu tradiciju i savremeno osjećanje svijeta. Tradicija i stvarnost, imaginacija i realnost, u njegovom pisanju dodiruju se i prepliću na orginalan način“, kaže se dalje u odluci žirija.

Nagrada „Zmijanjče”, koja se dodjeljuje za najbolji literarni rad učenika osnovnih škola, ove godina pripala je Vesni Radulović, učenici devetog razreda OŠ „Petar Kočić” iz Kola kod Banje Luke. Radulovićeva je nagrađena za pjesmu „Modrooka djevojka”, koja je inspirisana Maruškom, junakinjom Kočićeve pripovijetke „Kroz maglu”.

„Kočićeva nagrada” i „Zmijanjče” dobitnicima će biti dodijeljene na centralnoj manifestaciji – 45. Kočićevom zboru – koja će ove godine biti održana 29. avgusta u Stričićima kod Banje Luke, rodnom mjestu pisca i narodnog tribuna Petra Kočića.

Predsjednik Zavičajnog društva „Zmijanje”, Nedeljko Čubrilović, rekao je da je programom obilježavanja 45. Kočićevog zbora predviđeno dvadesetak aktivnosti, počev od likovne kolonije, kojaće početi 15. avgusta, do samog zbora 29. avgusta.

[ASBL]

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.