Priznanje „Zlatni krug“ za afirmaciju srpske satire u svetu

BAKNovoustanovljeno specijalno priznanje „Zlatni krug“ za afirmaciju srpske satire u svetu dobili su Olga Lalić Krovicka, Dagmar Ana Luković iz Poljske, Fabricio Karamanja iz Italije, Valerij Butulesku iz Rumunije i Gančo Savov iz Bugarske, odlučio je danas Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga.

Nagrada se sastoji iz plakete i povelje, a prvim laureatima biće uručena na ovogodišnjem Osmom međunarodnom Satira festu koji će 8. oktobra biti održan u Beogradu, pod sloganom „Imam vremena, pišem kratko“, a u znaku jubileja, 150 godina od rođenja velikog ruskog pisca Antona Pavloviča Čehova, saopštio je BAK.

Članovi Upravnog odbora asocijacije koja okuplja najbolje pisce kratke forme u Srbiji i regionu su: Aleksandar Baljak, predsednik, Aleksandar Čotrić, Vitomir Teofilović, Bojan Ljubenović, Dušan Puača i Slobodan Simić, članovi. Prema njihovoj oceni, prvi dobitnici „Zlatnog kruga“ prevodici, književnici i profesori univerzieta „prevođenjem dela srpskih satiričara, pisanjem stručnih prikaza i objavljivanjem u antologijama, zbornicima, autorskim knjigama, književnim časopisima, internet portalima i drugim medijima u svojim zemljama, značajno su doprineli upoznavanju sa našom savremenom satiričnom književnošću, posebno aforistikom, koja, i prema njihovom sudu, po umetničkim kriterijumima pripada samom evropskom vrhu“. Pokrovitelji Satira festa su Ministarstvo kulture, Ministarstvo za dijasporu, Skupština grada Beograda i Gradska opština Stari grad.

Tanjug, 11. avgust 2010.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.