Raspričavanje #4 [Slobodan Simić]

KOMANDIROV PLAN

Neki kažu da ima mnogo milicije.

Molim vas, drugovi, kako mnogo? Pogledajte, molim vas, kakva je bezbednosna situacija. Očajna je, drugovi. Svuda kriminal. Ali, nije stvar u kriminalu, sa njim bismo mi lako. Narod se obezobrazio, drugovi, narod više nikog ne poštuje i ništa ne sluša. Mi smo, drugovi, miliciju morali da povećamo zbog opštenarodnog bezobrazluka. Ali to više nije i ne može biti obična milicija. To je sada, drugovi, mnogo bolje obučena i obrazovana milicija, nisu to više neki prostaci i zamlate. Ta i takva milicija intenzivno se priprema da uskoro postane SVE.

Da, da, dobro ste čuli, mi smo prinuđeni da miliciju osposobimo za SVE. Evo primera. Vi znate da naša milicija pred školama sada čuva decu od siledžija i lopova. Uskoro, međutim, naša milicija neće samo pasivno stajati pred školama, uskoro će naša milicija biti osposobljena da UČI ĐAKE! Da, da, drugovi, mi smo morali da preduzmemo takve mere jer, svi dobro znate, prosvetni radnici svaki čas štrajkuju, bune se, obustavljaju nastavu. E, uskoro ćemo za njih biti spremni. Svaki naš milicioner koji stoji pred školom biće spreman da u slučaju štrajka održi đacima razrednu nastavu. Uostalom, i bez obuke, svaki naš milicioner je pripremljen da ispita đake bolje od nastavnika i da od njih izvuče sve što znaju. Još malo obuke, i na putu smo da rešimo problem prosvete.

Zatim, zdravstvo. Naši milicioneri su, kao što znate, u ogromnom broju na ulicama. Već sada oni stižu do povređenog i onesvešćenog građanina brže od Hitne pomoći. Svaki od milicionera poznaje i primenjuje prvu pomoć, naročito se dobro radi masaža srca i bubrega, pendrek na usta i poboljšavanje ličnog opisa. A uskoro će milicioneri biti spremni da rade kao lekari u svim oblastima. Nema tog lekara koji može da pregleda bolesnika bolje od našeg milicionera! Pa da vidimo ko će onda da se buni u zdravstvu, da kuka na platu, da uznemirava građanstvo! Time bismo trajno rešili i problem zdravstva.

Naravno, morali smo da mislimo i na pravosuđe. Tu smo, istina, već dosta uradili. Kada su sudije počele da se bune, mi smo najgrlatije posmenjivali i na njihovo mesto postavili kriminalce. Time smo postigli maksimum objektivnosti u sudstvu, jer ko može bolje da proceni krivično delo od kriminalaca. A za ostala mesta naša milicija intenzivno vežba. Dopustili smo im da na licu mesta procenjuju prekršaj, hvataju krivca i određuju kaznu. Pitanje je trenutka kada će naša milicija biti u stanju da preuzme i posao sudija.

Žalosno je što moram i ovo da kažem, ali morali smo da obučimo našu miliciju i za vojsku. Eto dokle je došlo, drugovi. Svi vi znate da se vojska totalno raspustila, da su se oficiri raspojasali i da laju kako zinu, da više nema ni trunke neophodne discipline. Šta smo drugo mogli nego da obučimo našu miliciju vojničkim veštinama. Da vidite samo kako voze tenk, pucaju iz topa, gaze strojevim korakom! Kao prava vojska. Da nisu u različitim uniformama, ne bi se ni primetila razlika.

Nadam se da je sada, drugovi, svima jasno koliko su ogromne potrebe za povećanjem brojnog stanja milicije, a da pri tom ni polovina potreba nije zadovoljena. Nedostaju nam milicioneri-inženjeri, milicioneri-novinari, milicioneri-režiseri, milicioneri-pisci, milicioneri-arhitekte, milicioneri-muzičari, milicioneri-glumci i još mnogo drugih važnih zanimanja. Izuzimajući milicionere-političare, kojih imamo u višku, na svim drugim mestima imamo manjak kadrova. Zato, ako se nastavi ovaj negativan trend, mi ćemo biti prinuđeni da sve više i više širimo svoju službu. Uostalom, svi znate da su ovo planirane mere i da ih je naš Komandir milicije odavno pripremao. Još pre nego što je izabran za Predsednika…

© Slobodan Simić

__________
Priča „Komandirov plan“ je objavljena u autorskoj knjizi Slobodana Simića: „Brod pacova“ (Gutenbergova galaksija, Beograd, 1999).
Овај унос је објављен под Приче и означен са , , . Забележите сталну везу.