Knjiga: „Iz Crvene banovine“ – Rade Jovanović

Ovih dana se u izdavačkoj kući „Agora“ pojavila nova knjiga erotskih aforizama Rada Jovanovića pod nazivom „Iz Crvene banovine“.

Na 150-ak stranica autor iznosi zapažanja o braku, ženama, muškarcima, ljubavnicima, sopstvenim i tuđim erotskim jadima… potpomognuta izvrsnim karikaturama Nikole Otaša.

Recenzenti knjige su: Slobodan Simić i Vitomir Teofilović.

[Na prvom ste mjestu! – Jovo Nikolić]

RIZNICA EROTSKIH AFORIZAMA
Izvod iz recenzije

Rade Jovanović - Iz crvene banovine„O oslobodilačkoj energiji erotike i humora, i u njihovim posebnim vidovima i u njihovom sadejstvu, pisali su filozofi i kritičari i širom sveta, i kod nas. Pomenimo ovde samo nekoliko velikana naše kulture – Vuka Karadžića, Tihomira Đorđevića, Veselina Čajkanovića…

Sa senzibilitetom modernog intelektualca i pisca, Rade Jovanović je iznedrio još jednu vrednu knjigu posvećenu erotici iz humorističke perspektive. Za razliku od većine knjiga ovog tematskog profila, u kojima je erotika ogoljena a humor prizeman i na prvu loptu, na ivici kiča i/li vulgarnosti, Jovanovićev humor ima književnu validnost: i najsočnije asocijacije i naoko neobuzdane igre reči i smisla imaju misaono-umetničku supstancu.

Reč je o sažetim ili razuđenim, višeslojnim metaforama, od kojih niz ulazi u riznicu duhovitih iskaza, u širokom rasponu od visprenih ležernih pošalica do umnih socio-psiholoških opaski. I kad su naoko samo šaljive dosetke, uvek sadrže i širu konotaciju – solidarnost i suprotstavljenost polova, odnos društva i pojedinca, predrasude i stereotipe, od lokalnih do globalnih…“

Vitomir Teofilović

Erotski aforizmi „Iz crvene banovine“ Radeta Jovanovića

BEOGRAD, 16. jula (Tanjug) – Svetska velesila na polju aforizama, kao što je Srbija, ne stara se da se plodovi tog iskonskog smisla za humor sakupe među koricama knjiga i ostali bi rasejani po dnevnim medijima da nema privatnog zrenjaninskog izdavača „Agora“ koji je pokrenuo specijalizovanu ediciju „Aforiznica“ u kojoj neguje tu književnu formu.

U knjižarama se može naći nova knjiga erotskih aforizama veterana Radeta Jovanovića (71) „Iz crvene banovine“, u izdanju „Agore“.

Jovanović je iz zavičaja (BiH) doneo na studije književnosti karakterističan, pomalo gorak humor Petra Kočića ili Branka Ćopića a kao stanovnik Užica nalazi se na drugom plodnom izvoru šale i podsmeha, što je dosad rezultiralo sa šest knjiga.

Tokom devedesetih godina bio je izuzetno produkitivan, tada je objavio pet knjiga aforizama, epigrama i humorističko-satirične proze, a onda je „zaćutao“.

Kod „Agore“ se pojavio sjajnom knjigom „Kratko i kasno“, 2008. godine. Knjiga je doživela dva izdanja, obasuta je sa pregršt nagrada, one koja nosi ime srpskog rodonačelnika satire Radivoja Domanovića i nagrade „Jovan Hadži Kostić“.

Pisac, ali pre svega antologičar i vrstan znalac aforizma kao književne forme Vitomir Teofilović je u eseju pod naslovom „Vrhovni bog Eros“, posvetio pažnju tom motivu u aforizmima Jovanovića, dostojnog nastavljača onih narodnih majstora erotske proze čija je mudrovanja zabeležio Vuk Stefanović Karadžić, a objavljena su, iz njegove zaostavštine, u knjizi „Crveni ban“.

Stavljajući Jovanovićeve aforizme u istorijski kontekst Teofilović se vraća u antičku Grčku iz koje je potekla „estetička zabluda“ da je sve što je komično i erotsko manje vredno u odnosu na tragediju.

Da bi dokazao tezu o „oslobodilačkoj energiji erotike i humora“ Teofilović pominje pisce poput Bokača i Rablea ali i slavne komediografe od Šekspira preko Lope De Vege do Molijera koji su svu energiju oslobodili na opšteljudskom nivou.

„Sa senzibilitetom modernog intelektualca Rade Jovanović je iznedrio vrednu knjigu posvećenu erotici iz humorističke perspektive“, piše Teofilović i nastavlja time da „za razliku od sličnih knjiga po tematskom motivu u kojima je erotika ogoljena a humor prizeman na ivici kiča ili vulgarnosti, Jovanovićev humor ima književnu validnost i naoko neobuzdane igre reči“.

On ih naziva „višeslojnim metaforama od kojih čitav niz ulazi u riznicu duhovitih iskaza, od visprenih pošalica do umnih socio-psiholoških opaski“.

Teofilović u aforizmu „ekološki zadatak broj jedan: sačuvajmo ševu“ prepoznaje da je autor sažeo ideju da je igra polova inicijalna kapisla života, neophodna za opstanak ljudske vrste.

„Kao što je na satiričnom frontu jedan od naših vodećih boraca protiv društvenih zala i njihovih vinovnika – političara, tako je izvanredan borac u brigadi Erosa protiv Tanatosa“, zaključuje Teofilović uputivši poziv čitaocima da mu se „pridruže u toj borbi svim svojim erotskim potencijalima“ jer, kako poručuje Jovanović, „sa dobrom mačkom svaki mesec je februar“.

„Iz Crvene banovine“

Nova knjiga aforizama Rada Jovanovića „Iz Crvene banovine“, koju je nedavno objavila „Agora“, naći će se na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu. Među njenim koricama su novi erotski aforizmi na tragu Vuka Karadžića i njegovog „Crvenog bana“, pa otuda i naslov.

Knjiga sadrži niz korisnih saveta za čoveka koji ima nameru da uspe u braku, a zasnovana je na iskustvu čoveka koji u tome nije uspeo – našalio se Jovanović, rekavši da će ga zbog nove knjige ovoga puta „mrzeti čitaoci, a ne političari“.

[Dnevni list Danas]

__________
Rade Jovanović je rođen 1939. godine u Srebrenici. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, grupa srpsko-hrvatski jezik i jugoslovenska književnost.
Piše aforizme, epigrame i humorističko-satirične forme. Objavio je šest knjiga: San je da sve ovo sanjamo (1994), Kuća smeća (1995), Happygrami (1995), Srbija na isteku (1997), Pusti, mužu, rogove (1999), Kratko i kasno (2008).
Prevođen je na engleski, nemački, ruski, poljski, rusinski i druge strane jezike. Dugogodišnji je saradnik mnogih listova i časopisa. Zastupljen je u brojnim domaćim i stranim antologijama humora i satire.
Dobitnik je više značajnih nagrada: Zlatne značke KPZ Srbije, nagrade “Dragiša Kašiković”, dve prve nagrade “Zlatna kaciga”, nagrade “Jovan Hadži-Kostić”, nagrade “Radoje Domanović” za ukupan doprinos satiri i najbolju knjigu…
Živi u Užicu.
Овај унос је објављен под Књиге и означен са , . Забележите сталну везу.