Raport sa elektronskog polja smeha #1

Etna 95Početkom meseca, tačnije 6. jula, izašao je 95. broj Prvog elektronskog časopisa za satiru „Etna kao dvobroj za jul i avgust. U prepoznatljivom uređenju Vesna Denčić nije zaobišla ni aktuelnu temu, najvažniju sporednu stvar na svetu, fudbal – u vidu karikature Toša Borkovića i aforizma Milorada Rankova „Igrali su nerešeno. Protivnik nas tukao na terenu, a mi njih na tribinama.“, koji se nalaze na naslovnoj strani 95-og broja, kao i nekoliko karikatura u galeriji IN-OUT grupe autora. Pored već standardnih stranica i rubrika: „Crne misli“ i „Balkanski priručnik“ Raše Papeša, „Trn u Etni“ Bojana Ljubenovića, prikaza knjige, ovoga puta iz pera Vitomira Teofilovića knjige aforizama „Pitamteja“ Sava Martinovića u tekstu pod nazivom „Satiričar multiplexus“, i drugih, u sadržaju Etne 95 još je izdvojeno: „Jeretička priča“ iz 1950. godine iz baštine Branka Ćopića, poezija „Budilnik“ Mitra Tucovića Belog, satirični komentar Branislava Zukića „Primenjeni marketing“, putopis „Hongkong i Singapur“ Dragutina Minića Karla, drama „Nos Kurta Valdhajma“ Ranka Pavlovića, treći deo romana u nastavcima „Američki špijun“ Momčila Stojanovića, filozofsko delo Fridriha Ničea „Genealogija morala“ (Druga rasprava) i mini-galerija karikatura grupe autora „Poslednji pozdrav“ posvećene nedavno preminulom karikaturisti i satiričaru Zoranu Matiću Mazosu.

Nosorog - RhinocervsNešto pre časopisa „Etna“, krajem meseca juna, izašao je 90. broj banjalučkog Elektronskog časopis za satiru, humor i karikaturu „Nosorog, (urednici su Goran Kljajić i Miladin Berić), koji je pored radova autora prožet fotografijama sa 4. međunarodnog takmičenja karikature časopisa „Nosorog“ na temu „Politika i političari“, a radove sa ove izložbe možete pogledati u broju 88.

OstenNešto južnije, u Makedoniji je 3. jula izašao broj 1656 humorističko-satiričnog vesnika „Osten“ koji u štampanom izdanju izlazi svake prve subote u mesecu kao besplatan dodatak makedonskom dnevnom listu „Vreme“ čiji je tiraž 40.000 primeraka. Urednici vesnika „Osten“ su Vasil Tolevski za tekst i Miroslav Georgijevski za karikaturu. U elektronskoj formi vesnik „Osten“ se pojavio u poslednja 3 broja, u pdf formatu, koji se za sada distribuira samo putem elektronske pošte, a onlajn se može pogledati u fleš formatu na web sajtu za publikaciju časopisa i magazina Issuu. U „Ostenu“ su pored makedonskih satiričara i karikaturista zastupljeni i satiričari i karikaturisti iz bivših YU republika, a mogu se videti i radovi svetskih karikaturista.

SatirArtSredinom meseca jula izaći će 14. broj mesečnog Elektronskog časopisa za satiru i humor „SatirArt, koji uređuje Vladica Milenković, a kao i prošlog puta sa dodatkom mundijaLOPTIZMI koji u satiričnom tonu prati sad već skoro završeno Svetsko fudbalsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Pored pomenutih časopisa na web sajtovima satiričara Aleksandra Čotrića i Jova Nikolića se mogu pročitati aforizmi iz rubrike nedeljnika „NIN“ koju uređuje Aleksandar Baljak. Dok se na web sajtu dnevne novine „Politika“ u rubrici Pogledi sa strane povremeno mogu pročitati aforizmi Aleksandra Baljka, trenutno aktuelan članak nosi naziv Sve bi dali da sve zadrže. U Crnoj Gori na web sajtu Montenegrina u odeljku Humor, satira i karikatura, koji uređuje Veljko Rajković, pored objavljenih pisanih satiričnih i humorističkih radova i karikatura crnogorskih satiričara i karikaturista od 3. juna 2010. godine startovala je rubrika Aforizam dana.

Na web sajtu dnevne novine „Blic“ („Blic Online“) svakog dana od ponedeljka do petka izlazi komični kratki strip Blic strip!“ Marka Somborca. Zaključno sa današnjim datumom izašlo je tačno 885 kaiševa ovog kratkog stripa.

Овај унос је објављен под Нешто више, Часописи и означен са , , . Забележите сталну везу.