In memoriam – Zoran Matić Mazos

U Biltenu Opštine Paraćin, u 105. broju, od četvrtka 1. jula 2010. godine, objavljen je članak u znak sećanja na iznenada preminulog paraćinskog karikaturistu i satiričara Zorana Matića Mazosa pod nazivom MAZOS (1960-2010.) koji je napisao dugogodišnji Mazosov prijatelj fotograf i novinar Milivoje Ilić:

Zoran Matić Mazos

Зоран Матић Мазос

Пре две недеље, 17. јуна, преминуо је Зоран Матић Мазос, карикатуриста, сатиричар, стрип цртач, графички дизајнер, издавач више хумористичко-сатиричних часописа…

У овом броју требало је да иде прича о 100 бројева првог балканског електронског часописа за политичку сатиру “Жикишон”. Такође је требало да дође и прича о уручивању награде “Чичак” за допринос сатири која се додељује у знак сећања на јагодинског новинара, сатиричара, карикатуристу Жикицу Јовановића Чичка, који је такође рано преминуо.

Мазос је у ђачким данима почео да се бави стрипом, а потом карикатуром. Објављивао је у многим дневним листовима, хумористичким и специјализованим часописима, а био је и чест гост на страницама “14 дана”, чији је баштиник садашњи Билтен.

У кратком али богатом стваралачком животу, 1990. покренуо је прве приватне сатирично-хумористичке новине “Голаћ”. Објавио је књигу карикатура, затим је писао и афоризме који су се нашли у двема књигама “Диоген(п)исање” и “Фак ју”. Такође је радио и телевизијске и радијске емисије “Зврчак”.

Када је покренуо сатиричну позорницу “Жикишон”, потом и истоимени електронски сатиричник, окупио је елиту сатиричара , карикатуриста, не само са простора некадашње Југославије, већ са разноликих меридијана.

– Као карикатуриста био је одличан цртач и коментатор наше невеселе стварности племенитог кова, док је у афоризмима, поред духовитости и виспрености, исказивао и директне алузије на бројне апсурде свакодневнице, записао је Бајо Џаковић, књижевник и велики пријатељ два врсна, нажалост покојна сатиричара и карикатуриста, Мазоса и Чичка.

Овај унос је објављен под Нешто више и означен са , , , . Забележите сталну везу.