“Čičak” za Mazosa

U nedeljniku “Novi put”, nedeljnoj novini Pomoravlja, Resave i Levča, u broju 2193, od srede 7. jula 2010. godine, objavljen je članak novinara Baje Džakovića, inače dugogodišnjeg Mazosovog prijatelja, pod nazivom “«Čičak» za Mazosa” o posthumnom uručenju nagrade “Žikica Jovanović Čičak”:

Прошлог четвртка у Књижевном клубу “Ђура Јакшић” у Јагодини постхумно је уручена награда “Жикица Јовановић Чичак” Зорану Матићу Мазосу, недавно преминулом сатиричару и карикатуристи из Параћина коју је примила његова супруга Светлана.

Ова награда додељена је по пети пут (претходни лауреати су Александар Добросављевић, Митар Ратковић Претвор (постхумно), Предраг Пеђа Трајковић и Слободан Жикић) “за дугогодишњи и значајан допринос савременој српској сатири”.

Одлуку о томе, како је “Нови пут” у више наврата писао, једногласно је донео жири Књижевног клуба (Предраг Пеђа Трајковић, Александар Добросављевић и Мирослав Дебељаковић), а награда се састоји од новчаног износа (дар Скупштине града Јагодине) и уникатне повеље.

Зоран Матић Мазос, како смо више пута писали, афирмисао се као одличан карикатуриста, стрип цртач, издавач, афористичар и организатор културних манифестација. За живота је објавио две књиге афоризама, једну књигу карикатура, имао четири самосталне изложбе и учествовао на бројним фестивалима широм света. Заједно са књижевником Мирославом Димитријевићем још 1990. године покренуо је “прве приватне хумористичко-сатиричне новине у Србији” – “Голаћ”, а касније, при сопственој издавачкој кући “Захарије С. Орфелин” објавио бројне књиге и стрипове (превасходно) поморавских писаца.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.